Efter flere års stilstand har den danske bestand af kongeørne fået et løft i år. Med syv unger på vingerne fra seks ynglepar vækker dette stor optimisme blandt ornitologer, der ser fremgangen som et positivt tegn for artens fremtid i Danmark.
Det viser nye tal fra Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) Projekt Ørn, som overvåger og indsamler data om kongeørnens udvikling i Danmark.
Hans Christophersen, redekoordinator i Projekt Ørn, udtrykker stor begejstring for årets resultater:
– Efter fem-seks år, hvor bestanden har stået stille, har ørnene i år taget et stort spring fremad, både i antal besatte territorier og antal unger på en sæson, siger han i en pressemeddelelse.
Flere territorier – flere unger
Årets optælling viser, at der i alt har været otte besatte territorier, hvoraf seks har været beboet af etablerede ynglepar. Parene har tilsammen opfostret syv unger, hvilket ifølge Hans Christophersen er et klart signal om, at kongeørnene trives i de danske landskaber.
Kongeørnen etablerede sig som ynglefugl i Danmark i 1998, og siden da har udviklingen været langsom, men stabil. Efter flere år med blot to til fem ynglepar er der nu håb om yderligere vækst i bestanden. I alt har 68 unge kongeørne forladt de danske reder siden artens første yngleforsøg i slutningen af 1990’erne.
– Med flere fugle i flokken, samt en øget tolerance over for kongeørnene, ser vi nu en fremgang. Tidligere var der episoder med forgiftninger og nedskydninger af ørne, men dialogen har hjulpet, og det er med til at sikre bestandens fremgang, forklarer Christophersen.
Enkel fødetilgang og øget dialog
Kongeørne søger ofte mod områder med udsætning af fasaner, som giver en stabil og tilgængelig fødekilde. Dette har ført til interessekonflikter mellem fasanjægere og ornitologer, men ifølge Hans Christophersen er dialogen blevet bedre.
– I disse områder har vi fået skabt en forståelse for kongeørnene, selvom der er forskellige interesser på spil. Dialogen har gjort, at vi nu ser færre konflikter og dermed en øget tolerance for ørnene, siger han.
DOF vurderer, at der i Danmark er plads og føde nok til omkring 20 ynglepar af kongeørne. Til sammenligning er bestandene i nabolandene betydeligt større. I Sverige skønnes der at være omkring 800 ynglepar, mens Norge og Finland har henholdsvis 1200 og 500 par.
På trods af de større bestande i resten af Skandinavien har de danske kongeørne en højere ynglesucces, hvilket ifølge Christophersen skyldes den nemme fødetilgang i Danmark.
– Selvom der er færre øde områder herhjemme end i vores nabolande, sikrer fødemængden en høj ynglesucces for de danske fugle, siger han.
Med syv unger i år er håbet nu, at fremgangen fortsætter, så Danmark i fremtiden kan rumme en sund og stærk bestand af kongeørne.